Het scoresysteem van triatlonwedstrijden.be

Triatlonwedstrijden.be biedt de atleten de mogelijkheid om via de website de resultaten van een wedstrijd te vergelijken. Maar kan je wel elke wedstrijd zomaar gaan vergelijken met elkaar en is een wedstrijd van het ene jaar wel vergelijkbaar met die van het volgende jaar?

Afgaande op de resultaten van een atleet, is het niet mogelijk om een duidelijk beeld te krijgen van hoe sterk de atleet in werkelijkheid wel is. De atleet kan wel goede resultaten behaald hebben, maar je weet immers niet hoe sterk de tegenstanders waren in die wedstrijd.

Daarom hebben we een formule ontwikkelt die er voor zorgt dat elke atleet per wedstrijd én per onderdeel een procentuele score krijgt die weergeeft hoe sterk de atleet gepresteerd heeft. Deze formule houdt rekening met tal van factoren en zorgt er voor dat in één opslag kan waargenomen worden hoe sterk een atleet is!


Het puntensysteem wordt berekend rekening houdend met:

1. Jouw plaats in de uitslag

Hoe hoger je eindigt hoe hoger je score. Een atleet die op 3de plaats eindigt zal automatisch een hogere score krijgen dan een atleet die op de 27ste plaats eindigt.

2. De tijd van je uitslag

Stel dat een atleet op de 4de plaats eindigt met 7 minuten voorsprong op de 5de, dan zal het verschil in score groter zijn dan wanneer hij/zij slechts 20 seconden voorsprong zou hebben.

3. Het niveau van de tegenstanders

Indien je deelneemt aan een wedstrijd waarbij de tegenstanders allemaal een lage score hebben, dan zal je automatisch ook minder hoge punten kunnen scoren. Stel dat een atleet de 52ste plaats behaalt op een wedstrijd met een minder sterk deelnemersveld, dan zal hij minder kunnen scoren dan wanneer hij deelneemt aan een Belgisch Kampioenschap met een sterk deelnemersveld.

4. De eerste en laatste plaats

Eindigt een atleet als 1ste dan krijgt hij/zij de score van de atleet met de hoogste score in het deelnemersveld + extra:
score 0 – 90: +1,2
score 90 – 92: +1
score 92 – 94: +0,8
score 94 – 96: +0,6
score 96 – 98: +0,4
score 98 – 100: +0,2
Eindigt een atleet als laatste dan krijgt hij/zij de score van de atleet met de laagste score in het deelnemersveld - extra.
score 8 – 100: -1
score 6 – 8: -0,8
score 4 – 6: -0,6
score 2 – 4: -0,4
score 0 – 2: -0,2

5. De eerste score die iedereen krijgt

Om atleten een eerste keer een score te geven wordt er voor die atleet gekeken naar zijn tijden tegenover de wereldrecords.
Zo kunnen we onmiddellijk de persoon een faire score geven en zal zijn sterkte per wedstrijd en discipline worden vastgelegd.
Naarmate de persoon aan meerdere wedstrijden deelneemt zal zijn score stijgen of dalen.


Klassementen:

De score die wordt weergegeven in een klassement van een bepaalde periode is de gemiddelde score van alle wedstrijden waaraan de atleet in die periode heeft deelgenomen. Een atleet wordt pas opgenomen in een tw-klassement vanaf 3 wedstrijden.


Veelvoorkomende vragen:

1. Wat is de hoogste score dat ik kan halen in een wedstrijd?
Het absolute maximum is 100 en het minimum is 0.
Deze 2 scores zijn theoretisch gezien niet haalbaar omdat hoe hoger of lager de score zal worden hoe moeilijker het wordt om nog meer te stijgen of te dalen.

2. Worden de weersomstandigheden in rekening gebracht?
Neen. De scores geven een beeld weer van jezelf rekening houdend met de tegenstanders.
Voor elke tegenstander waren de weersomstandigheden hetzelfde.

3. Kan ik nu wel mijn wedstrijden vergelijken met het jaar er voor?
Doordat we voornamelijk rekening houden met de tegenstanders voor het berekenen van jouw score blijft dit een obstakel.
Vb. een wedstrijd in Brugge kan het ene jaar een sterker deelnemersveld hebben dan het jaar ervoor.
Indien je op 2 achtereenvolgende jaren dezelfde tijd en plaats zou halen, dan zou je nog een verschillend punt kunnen krijgen omdat de tegenstanders nooit dezelfde zullen zijn.

4. Is mijn algemene score het gemiddeld van de 3 sporten samen?
Neen. Elke score wordt afzonderlijk berekend.
Het algemene scoretotaal van een wedstrijd kan dus lager liggen dan het gemiddelde van de 3 disciplines omdat je vb. trager gewisseld hebt en zo dus je eindtijd trager is.

5. Wat is het verschil die weergegeven wordt op mijn profiel?
Per wedstrijd zal jouw score evolueren, deze score kan stijgen of dalen.
Dit wordt op het profiel procentueel weergegeven.